Document image

Djeca vole stvarati, tako da su rukotvorine odličan način da se i vi i vaše dijete zabavljate dok vježbate engleski. Kako biste pružili dodatan poticaj djetetu da izradi neki predmet, postoje igre koje možete igrati s vlastitim rukotvorinama. Kasnije sve pohranite u jednu kutiju pa ćete se moći ponovno igrati.

Koristit ćete dosta istih izraza i jezika za svaku od ovih aktivnosti. Naprimjer:
Cut here. (Izreži ovdje.)
Stick here. (Nalijepi ovdje.)
Fold here. (Savij ovdje.)
Like this. (Pogledaj kako.)
What colour is this? (Pogledaj kako.)
Where is the red pen? Where are the scissors? (Gdje je crvena penkala? Gdje su škare?)
Be careful. (Budi oprezan.)
Draw / Write here. (Crtaj. / Piši ovdje.)
How do you spell...? (Kako se piše…?)
Colour it in. (Ispuni bojom.)
Bilo bi poželjno da dijete čuje kako koristite ove izraze i da mu ponekad dodijelite ulogu učitelja pa da dijete vama kaže što trebate učiniti.

Lice od hrane

scissorsIzrežite sličice hrane iz časopisa. Iskoristite ih kako biste složili lice od raznih komada hrane. Prilikom slaganja lica pitajte dijete: What's this? (Što je ovo?) Is this a nose? (Je li ovo nos?) Vaše dijete zatim može pričati ili napisati nešto o licu koje ste izradili, npr. The mouth is a banana. (Usta su banana.) The left eye is a grape. (Lijevo oko je bobica grožđa.)

Lutkice

Izradite jednostavne lutkice za ruke. Ispišite ove šablone (PDF, 403KB) na deblji papir i dajte upute djetetu na engleskome – koristite gore navedene izraze.

Ako dijete izradi dvije lutkice u obliku ptičica različite boje, možete ih koristiti kada pjevate pjesmicu Little birds iz poglavlja Pjesmice i rime s raznim pokretima.

Izradite kockicuOvdje pronađite popis korisnih izraza (PDF, 200KB) iz video isječka. Koristite ga kako biste napravili aktivnosti s vašim djetetom.

Izradite kockicu. Ispišite ove šablone za kockicu (PDF, 168KB) na deblji papir. Pomozite djetetu da izreže šablonu i napiše na nju što je potrebno, zatim zalijepite sve dijelove.
Na kockicu možete napisati sljedeće:
- imena boja – tako možete igrati igru u kojoj se natječete tko će prije dotaknuti nešto u boji koju okrenete na kockici
- bilo kakve sličice (životinje, hranu itd.) koje treba imenovati što je brže moguće kada se okrenu na kockici
- riječi iz pjesmice u poglavlju Pjesmice i rime s raznim pokretima, pa možete dati i upute: Jump (Skoči); Clap (Pljesni); Arms up (Ruke gore); Sit down (Sjedni) itdpaintbrush

Sat

pensUpute se nalaze u video isječku 6.
Izradite sat kako biste vježbali govoriti koliko je sati. Koristite sljedeće:
- krug od kartona ili papirnati tanjur;
- karton za kazaljke;
- pribadaču kojom ćete pričvrstiti i držati kazaljke.

Pomozite djetetu da označi brojke na satu. Možete tražiti i da napiše brojeve riječima ispod svake znamenke pa će tako vježbati pravopis. Upotrijebite pribadaču kako biste učvrstili kazaljke. Možete vidjeti kako izgleda gotov sat u video isječku.

Kada ste napravili sat, zadajte djetetu da vam kaže u nekoliko navrata koliko je sati (provjerite koja su vremena naučili u udžbeniku), npr. five o'clock (5:00); half past six (6:30); quarter past nine (9:15); quarter to twelve (11:45). Kada dijete s lakoćom počne pokazivati vrijeme, sami zadajte vrijeme na satu i pitajte ga: What's the time? (Koliko je sati?)

Čestitke

Možete izraditi i čestitke. Za posebne prilike možete izraditi čestitke na engleskom. Razgovarajte s djetetom o tome što crta: What's this? (Što je to?) What colour is this? (Koje je ovo boje?)

scissors2Ovdje pronađite izraze koje možete iskoristiti u čestitkama:
Happy Birthday! Ten today! (Sretan rođendan! Napunio si deset godina!)
Merry Christmas! Happy New Year! (Sretan Božić! Sretna Nova godina!)
Happy Easter! (Sretan Uskrs!)
Happy Mother's Day! (Sretan Majčin dan! - U UK-u, četvrta nedjelja u korizmi; u SAD-u, druga nedjelja u svibnju)
Happy Father's Day! (Sretan Očev dan! - u UK-u, treća nedjelja u lipnju)
Happy Anniversary! (Sretna godišnjica! - za godišnjice braka)
Get well soon! (Brzo se oporavi!)
Good luck! (Sretno!)
Congratulations! (Čestitke!)

Društvene igre

paintbrushIzradite društvenu igru. Zajedno s djetetom možete nacrtati polja na komadu papira. Neka kvadrati budu dovoljno veliki da u njih možete upisivati sadržaj. Označite Start (početak) i Finish (kraj). U neke kvadrate upišite upute, npr.:
Miss a turn. (Propusti jedan krug.)
Go back one place. (Vrati se jedno polje unatrag.)
Go forward two places. (Idi dva polja naprijed.)
Throw again. (Bacaj ponovo.)
Osim toga, možete pripremiti i slikovne kartice s već poznatim riječima, npr. životinje, hrana ili boje. Možete ispisati ove sličice (PDF, 3MB).Postavite kartice licem prema dolje pored igre koju ste izradili. Ako igrač stane na kvadrat na kojem piše Take a card (Uzmi karticu), treba na engleskom reći što se nalazi na kartici ili propustiti sljedeće bacanje.

Da biste igrali ovu igru, potrebna vam je kockica (možda ona koju ste prethodno izradili) i žetoni. Ovdje pronađite korisne izraze: Your turn. (Ti si na redu.) My turn. (Ja sam na redu.) You've won. (Pobijedio si) I've won. (Pobijedio sam.)