Document image

Odličan način da što bolje savladate engleski jest da čitate. Čitanjem unaprjeđujete vještine razumijevanja i proširujete vokabular – a, među ostalim, djeci čitanje pomaže da bolje pišu, govore i slušaju. 

Otpor prema čitanju

Kako možemo očekivati od djece da čitaju na engleskom kada ne žele čitati niti na vlastitom jeziku? Ovo je uobičajeni problem. Djeca često čitanje povezuju sa školom i školskim obvezama. Kada nešto čitaju, obično je to zato što moraju, a ne zato što žele. Vjerojatnije je da će u svoje slobodno vrijeme posegnuti za daljinskim upravljačem, kompjutorskim mišem ili mobitelom nego za knjigom. Što mi možemo napraviti u vezi s tim?

Različite vrste čitanja

Trebamo promijeniti osjećaj koji djeca imaju prema čitanju. U školi najčešće trebaju čitati kako bi detaljno razumjeli neki tekst – to je tzv. intenzivno čitanje. Na taj način čitamo kada nešto želimo naučiti. To zahtijeva koncentraciju. Kada kod kuće uzmemo knjigu u ruke, čitamo drugačije. Čitamo iz užitka. Čitamo da bismo se opustili. To se zove ekstenzivno čitanje.

Ekstenzivno čitanje

Čitati na engleskom s užitkom zahtijeva od čitatelja da zna čitati tečno i poprilično brzo. Djeca se ne bi smjela zaustavljati dok čitaju kako bi pronašla značenje riječi u rječniku ili se previše koncentrirati na razumijevanje značenja riječi. Stranice bi trebalo okretati brzim tempom. Kako bismo pomogli djeci otkriti radost čitanja na engleskom, trebamo biti sigurni da imaju odgovarajuću knjigu.

Kako pronaći odgovarajuću knjigu

Idealna knjiga za vaše dijete jest ona koja će im biti zanimljiva (s pravom temom) i ona koju će s lakoćom čitati (odgovarajuće razine). Serija prilagođenih lektira Oxford Bookworms ima raspon od 200 različitih naslova. Postoji sedam tipova priča, primjerice Classics (Klasici), True stories (Istinite priče) i Fantasy and Horror (Fantastika i horor) – jednostavno je pronaći ono što Vas zanima.
Lektire Bookworms pokrivaju sedam različitih razina, poredanih od razine Starter (Početna – 250 ključnih riječi) do Stage 6 (Razina 6 – 2500 ključnih riječi) tako da možete odabrati knjigu koja je odgovarajuće razine za vaše dijete. Imajte na umu da bi bilo dobro izabrati knjigu razinu niže od razine razumijevanja vašeg djeteta – na taj će način moći čitati ekstenzivno.

S Interneta možete preuzeti zvučne zapise priča te preuzeti i aplikaciju Bookworms.
Saznajte više o seriji prilagođenih lektira Bookworms
Saznajte više o drugim prilagođenim lektirama OUP-a

Zainteresirajte djecu za čitanje knjige

Velika je razlika između čitanja knjige koju su za tebe izabrali roditelji i knjige koju si sam izabrao. Roditelji mogu pomoći svojoj djeci da se zainteresiraju za knjige ohrabrujući ih da čitaju umjesto da ih tjeraju čitati na silu. Nema uživanja u čitanju ako je obvezatno.

Ovdje je nekoliko načina kojima možete zainteresirati djecu za čitanje:

  • kupite nekoliko naslova za koje mislite da bi zanimali vaše dijete
  • ostavite knjige koje ste kupili u dnevnoj sobi umjesto da ih date djetetu u ruke
  • ako lektira koju ste kupili ima CD, pustite je u autu dok se vozite sa vašim djetetom – moglo bi pokazati zanimanje kada vidi knjigu
  • napravite si knjižnicu ili kolekciju lektira kod kuće
  • označite napredak svog djeteta na plakatu na kojem obilježavate sve pročitane lektire (vidi niže)

Čitajte zajedno

Pogledajte korice i razmislite o čemu se radi u knjizi te razgovarajte o tome. Nagađajte. Zapamtite svoja predviđanja ili ih zapišite. Dok čitate, možete provjeriti tko je bio bliži pravom odgovoru.
Možete naizmjence čitati. Prvo VI pročitajte stranicu, a zatim vaše dijete. Na kraju svake stranice, razgovarajte o priči i razmijenite svoje ideje i mišljenja. Pogledajte slike i razgovarajte o tome što vidite. što mislite da će se dogoditi sljedeće? Dok čitate, napravite nova predviđanja

Nemojte se brinuti o gramatici. Ovo je čitanje za užitak. Nije problem ako vaše dijete ne razumije svaku riječ. Važno je da može pratiti priču.

Zabilježite napredak

Koristite ovaj plakat za praćenje čitanja kako biste potaknuli vaše dijete da lakše bilježi sve što pročita.
My Reading Poster (Moj plakat čitanja) (PDF, 29KB)