Document image

Djeca obično nauče govoriti svojim jezikom uz puno podrške roditelja. Djeca su navikla oponašati ono što njihovi roditelji govore. Tako je i s engleskim – bez obzira na vašu razinu, i vi možete pomoći!Ovdje je popis korisnih rečenica i izraza (PDF, 200KB) iz video isječka. Koristite ga kako biste napravili aktivnosti s djetetom.

Djeci može nedostajati samopouzdanja dok govore engleski – ako vide svoje roditelje kako koriste engleski jezik u različitim situacijama kod kuće, to im može pomoći da se osjećaju ugodnije i oslobode se govoriti engleski. Naravno, za djecu je dobro da vide kako se engleski koristi i drugdje, a ne samo u školi.

Obratite pozornost na ono što djeca uče

Na ovim stranicama ili u djetetovu udžbeniku možete pronaći jezične izraze koje će vaše dijete vježbati u školi koristeći Oxfordove udžbenike. Obratite pozornost na čemu je težište tijekom polugodišta pa to iskoristite radi usmjeravanja aktivnosti na engleskome upravo na taj dio jezika.

Organizirajte „Time for English“

Djeci treba razlog za komunikaciju na engleskome. Ako i roditelj i dijete mogu učinkovito komunicirati na materinskom jeziku, djeca će biti manje motivirana priključiti se. Odredite li jedan dio dana kao „Time for English“, pomoći ćete djeci (deset minuta, recimo?) – isto tako pomaže i da ih unaprijed pripremite za to. „We have Time for English in five minutes' time." (Vrijeme za engleski počinje za 5 minuta.”)

Maloj djeci puno znači igračka koja se pravi da zna engleski – to je dobar način da učenje engleskoga učinite zabavnim i značajnim. Vaše vrijeme za engleski može se, naprimjer, zvati i Time with Harry (Vrijeme s Harryjem). Kako prolazite kroz aktivnosti, Harry bi mogao izgovoriti nekoliko jednostavnih rečenica: Very good! (Vrlo dobro!) What's that in English? (Kako se ovo kaže na engleskom?) itd.

Obavljanje svakodnevnih aktivnosti

Pogledajte i poslušajte izraze u jezičnoj banci (PDF, 90KB).
Možete ponavljati navedene izraze dok obavljate svakodnevne aktivnosti, poput postavljanja stola, tijekom kupnje, spremanja stvari. Ponavljajte izraze češće nego što biste to inače radili.
Let's put the plates here.(Stavimo tanjure ovdje.)
That looks nice!(Ovo izgleda lijepo!)
OK. Three yogurts.(U redu. Tri jogurta.)
This goes here.(Ovo ide ovdje.)

Kako pridobiti djecu da vam odgovore

Sljedeći je korak korištenje izraza na koje djeca reagiraju i odgovaraju na engleskom. Tijekom svakodnevnih aktivnosti tražite od djece da vam pomognu ili ih pitajte za mišljenje.
Where is your book?(Gdje ti je knjiga?)
Can you put the spoons on the table?(Možeš li staviti žlice na stol?)
Which is your favourite?(Koji ti je omiljen?)