Document image

Nije lako naučiti nove riječi – no postoje razni načini kako roditelji mogu pomoći. Ovdje pronađite nekoliko ideja i prijedloga koji bi mogli biti korisni vašoj djeci.

Pomozite djetetu služiti se rječnikom

Odličan način da se nauče i razumiju engleske riječi jest korištenje jednojezičnog rječnika. Rječnik Oxford Essential Dictionary idealan je za djecu koja znaju osnove engleskog jezika. Definicije su jednostavne i jasne. U rječniku se nalazi pregršt ilustracija. Možete provjeriti pravopis riječi, izgovor te vidjeti primjere kako se pojedina riječ koristi. U ovom video isječku pogledajte kako najbolje iskoristiti rječnik da biste pomogli djetetu.Ovdje pronađite radne listiće koje možete koristiti uz rječnik Oxford Essential Dictionary.

Izradite vlastitu bilježnicu-rječnik

Pronađite bilježnicu koju će dijete koristiti kao kućni rječnik. Motivirajte ga da prepiše neke riječi iz školskog rječnika (ako ga ima) u svoj rječnik. To mogu biti djetetu najdraže riječi, teške riječi, riječi koje treba naučiti za test, riječi koje počinju s B itd. Pokušajte riječi zabilježiti na različite načine – nije potrebno uvijek pisati značenje riječi na materinskom jeziku. Dijete može napraviti i sljedeće:

  • nacrtati riječ
  • napisati sinonim riječi
  • napisati definiciju iz rječnika
  • upotrijebiti riječ u rečenici
  • napisati riječ suprotnog značenja
  • koristiti razne boje (plavu za imenice, crvenu za glagole, zelenu za pridjeve itd.)

Bilo bi dobro da za ovaj rječnik iskoristite bilježnicu džepne veličine – tako ga dijete može pregledati kad god poželi, primjerice u autu ili u autobusu.

Učite zajedno

Zainteresirajte se za gradivo koje vaše dijete treba naučiti. Učite nove riječi zajedno. Pružite djetetu puno podrške. Razgovarajte o riječima koje ste zajedno naučili – kada ste u autu ili dok zajedno objedujete.

Učinite ponavljanje zabavnim

Ako planirate učiti s djetetom kod kuće, pobrinite sa da to učinite što zanimljivijim. Isprobajte raznolike aktivnosti. Pronađite razne zabavne načine ponavljanja vokabulara dok ste kod kuće. Nemojte pretjerivati s aktivnostima odjednom – radite ih često, ali neka traju kratko. Ovdje pronađite pet jednostavnih igara s kojima možete započeti:

Nizovi riječi

Kretanje po prostoru može ponavljanje učiniti manje dosadnim. Zaigrajte igru nizova riječi. Pokušajte pogoditi deset riječi bez greške. Označite stazu od deset koraka na podu ili na stepenicama. Kažite neku riječ iz kućnog rječnika na materinskom jeziku. Dijete ju treba izgovoriti na engleskom. Ako je odgovor točan, može ići jedan korak naprijed ili se popeti na prvu stepenicu. Zatim tražite da kaže sljedeću riječ. Ako je odgovor netočan, treba se vratiti na početak. Nastavite tako dok dijete na dođe do cilja.

Nogomet s vokabularom

Ovo je vrlo jednostavna igra za vježbanje vokabulara. Vrlo je slična Nizovima riječiali koristi se ploha za igranje. Preuzmite plohu za igranje i ispišite ju. Potrebna su vam dva žetona. Tko će prvi zabiti gol?
Vocabulary Football (PDF, 87KB)

Bešumno izgovaranje riječi

Izaberite jedan popis riječi iz rječnika vašeg djeteta. Zajedno vježbajte glasno izgovarati riječi. Zatim zaigrajte ovu igru. Naizmjence tiho, bez zvuka, izgovarajte riječi: mičite ustima, ali ne izgovarajte naglas. Pokušajte pogoditi riječ. Ovo može biti zabavna igra – i zaista pomaže poboljšati izgovor.

Nacrtaj riječ

Ovo je jednostavna igra s olovkom i papirom. Izaberite riječ iz kućnog rječnika vašeg djeteta. Nacrtajte riječ na komad papira. Vaše dijete mora ju prepoznati – i izreći na engleskom. Imate jednu minutu za svaku riječ. Igrajte naizmjence.

Igra parova

Napravite komplet kartica s riječima. Izaberite osam riječi za vježbu. Morate izraditi dvije kartice za svaku riječ. Napišite riječ na engleskom na jednu karticu, a na drugu karticu neka vaše dijete nacrta sliku koja predstavlja tu riječ ili napišite značenje na materinskom jeziku. Kada budete spremni, okrenite sve kartice na stolu i zaigrajte Igra parova. Igrajte naizmjence i okrećite po dvije kartice. Pokušajte pronaći odgovarajuće parove.

Hrana za mozak

Vrijeme obroka odlično je vrijeme za vježbanje vokabulara. Svi su zajedno za stolom. Dopustite vašem djetetu da pouči članove obitelji novim riječima na engleskom. O tome možete razgovarati dok objedujete. Zabavite se izgovarajući riječi na engleskom. Imajte na umu da pritom ne vršite pritisak na dijete. Budite opušteni i zabavite se.

Vježba na Internetu

Postoji mnoštvo stranica na Internetu koje mogu pomoći tinejdžerima uvježbati vokabular engleskog jezika. Ako želite izraditi vlastite vježbe, probajte koristiti Quizlet koji vam omogućuje izradu kompleta virtualnih slikovnih kartica s vokabularom koji želite naučiti. Osim toga, postoje i aktivnosti za učenje vokabulara, testovi i igre – možete čak i preuzeti aplikaciju te vježbati na vašem pametnom telefonu.