Document image

Postoji velik broj dobrih knjiga na engleskome koje možete čitati s vašim djetetom. Kada čitate i uživate u knjizi zajedno, vaše dijete ima još jedan razlog za učenje engleskoga i zbog toga mu je jezik stvarniji i važniji.Ovdje pronađite popis korisnih izraza (PDF, 200KB) iz video isječka. Koristite ih kako biste si pomogli u aktivnostima s vašim djetetom.

Postoji mnogo knjiga koje možete koristiti iz kataloga OUP ELT – pogledajte seriju lektira Classic Tales za tradicionalne priče i seriju lektira Oxford Read and Discover za knjige koje ne pripadaju fikciji. Također, knjige možete i slušati. Na poleđini tih knjiga nalazi se slikovni rječnik ili glosar s korisnim izrazima koje će pomoći vama i vašem djetetu da razumijete knjigu. Ovdje je također i nekoliko vježba.

Isto tako, možete koristiti knjige koje su napisane za djecu iz Engleske. Vjerojatno ćete morati koristiti knjige koje su namijenjene za mlađi uzrast, ali vašem djetetu to neće smetati. U knjižarama postoje odjeljci s engleskom literaturom, ali dosta toga možete naći i na Internetu.

reading with your child 2 Na internetskoj stranici OUP-a možete pronaći odjeljak koji odgovara tečaju vašeg djeteta i tamo možete pronaći interaktivne priče i e-knjige. Također, na internetskoj stranici OUP Oxford Owl Oxford Owl site www.oxfordowl.co.ukpostoje i e-knjige za djecu iz Engleske. Na oba mjesta možete pronaći zvučni zapis nekih knjiga. Ovo je savršeno ako ste zabrinuti za vaš izgovor ili ako želite da vaše dijete čuje izvornoga engleskog govornika. Nemojte se brinuti ako vi i vaše dijete ne razumijete svaku riječ, već pokušajte shvatiti o čemu se radi u knjizi.

Sljedeće ideje mogu se koristiti s tiskanim knjigama i e-knjigama, s udžbenicima za engleski ili s knjigama za djecu iz Engleske.

Pripremite se za čitanje

Kako biste pripremili svoje dijete, možete pogledati sliku na korici knjige i pročitati naslov naglas. Pitajte What's this? (Što je ovo?) What's the book about? (O čemu se radi u knjizi?)Pitajte vaše dijete koje bi engleske riječi mogle biti u knjizi. Prije nego što pročitate temeljito, možete zajedno brzo proći kroz knjigu i vidjeti nalaze li se u knjizi riječi koje ste naveli.

Potražite smjernice

Potražite smjernice pomoću kojih vaše dijete može razumjeti knjigu. Look at the pictures – what's this? (Pogledaj slike – što je ovo?) What words do you know on this page? (Koje riječi znaš na ovoj stranici?) What is this word in our language? (Kako se ova riječ kaže na našem jeziku?)Objasnite da ne morate razumjeti svaku riječ kako biste razumjeli knjigu i uživali u njoj.

Pročitaj sljedeću riječ

Recite svojem djetetu da prati napisane riječi kako ih vi čitate naglas ili slušate zvučni zapis knjige. Stanite na trenutak kako bi vaše dijete pročitalo sljedeću riječ. Recite When I stop, you read the next word.
(Kada zastanem, pročitaj riječ koja slijedi).

Pljesni!

Čitajte knjigu naglas (ili je poslušajte) i kažite npr. Clap when you hear the word 'weather' (Pljesni kada čuješ riječ „weather“). Možete izabrati i riječi za koje je dijete pretpostavilo da će se pojaviti u knjizi, ili bilo koju drugu riječ za koju primijetite da se često pojavljuje u knjizi

Pravljenje rečenicaOvdje pronađite popis korisnih izraza (PDF, 200KB) iz video isječka. Koristite ga kako biste napravili aktivnosti s vašim djetetom.

U knjizi izaberite rečenicu u kojoj lako možete promijeniti pojedinu riječ i napraviti sasvim novu rečenicu (vidi primjer niže). Izradite kartice s riječima za rečenicu – jedna kartica za svaku riječ. Pomiješajte kartice i tražite da ih dijete pravilno posloži.

Izradite kartice s različitim riječima koje mogu biti dio rečenice. Tražite dijete da zamijeni jednu riječ u rečenici novom riječju. Naprimjer:

Rečenica: He's in the kitchen. (On je u kuhinji.)
Različite kartice s riječima: bedroom / living room / garden / bathroom / hall (spavaća soba / dnevna soba / vrt / kupaonica / hodnik)
Moguća rečenica: He's in the garden. (On je u vrtu.)
Dodatne riječi koje su izazov: The / cat / is
Moguća rečenica: The cat is in the garage. (Mačka je u garaži.)

Pogledajte pravopis

Čitajte naglas ili poslušajte knjigu. Stanite nakon rečenice (ili dijela dugačke rečenice). Tražite od djeteta da pročita iste riječi. Recite mu da mora izgovoriti riječi na isti način, a ne ih samo pročitati. Pitajte: Do the words look like they sound? (Izgledaju li riječi jednako kako i zvuče?) Engleski pravopis može biti dosta težak. Tražite dijete da napiše popis riječi koje izgledaju drugačije nego što zvuče kada ih se izgovori.

Poredaj slike

Ovo je zabavan način da dijete razumije neku priču. Nacrtajte najvažnije dijelove priče na različite listove papira. Pomiješajte ih i dajte ih djetetu. Kažite: Put the pictures in order. (Poredaj slike pravilnim redoslijedom.) Nije bitno da su slike vrlo dobre kvalitete – možete napisati najvažnije riječi ili prepisati najvažnije rečenice te i na taj način odraditi aktivnost.

Idemo u šetnju

Tražite od djeteta da vam ispriča ili odglumi priču, dio po dio. Svaki put kada vam ispriča novi dio priče neka iskorači unaprijed. Sjetit će se nečega što se dogodilo na početku priče i odglumit će taj dio. Zatim opet zakorači i ispriča sljedeći dio. Na taj način mogu prehodati cijelu priču, korak po korak. Nije potrebno da vam kažu cijele rečenice, već mogu koristiti ključne riječi i pokrete kako bi pokazali da razumiju cijelu priču.